Skip to main content

Πώς να εισάγετε προϊόντα χωρίς γλουτένη στο αρτοποιείο σας!

Η λέξη «χωρίς γλουτένη» γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικά προϊόντα διατροφής. Κι ενώ τα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορούν να θεωρηθούν ως άλλη μια νέα τάση στον κλάδο των τροφίμων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ασθένεια της δυσανεξίας στη γλουτένη/ η κοιλιοκάκη είναι επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών.

 Πώς μπορείτε, λοιπόν, να ενσωματώσετε προϊόντα χωρίς γλουτένη στο φούρνο σας; Υπάρχουν επτά εύκολα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

1. Χρήση πιστοποιημένων προμηθευτών - Αναζήτηση και αγορά πρώτων υλών από πιστοποιημένους προμηθευτές, που ακολουθούν αυστηρά πρότυπα για την εξασφάλιση ασφαλών προϊόντων για τους καταναλωτές.

2. Χρήση διαχωρισμένων χώρων αποθήκευσης - Ο ευκολότερος τρόπος για να μολύνει η γλουτένη τις προμήθειες είναι να την αναμιγνύετε με παλιά αποθέματα.

 Για να το αποφύγετε αυτό:

-Καθορίστε έναν ξεχωριστό χώρο φόρτωσης για τα προϊόντα χωρίς γλουτένη

-Καθορίστε έναν ξεχωριστό χώρο αποθήκευσης των χωρίς-γλουτένη προϊόντων

-Τοποθετήστε ετικέτες στα προϊόντα χωρίς γλουτένη για εύκολη αναγνώριση και επισήμανση

-Εξετάστε το σύστημα εξαερισμού σας, ώστε να διασφαλίζετε την άριστη ποιότητα των προϊόντων σας

  1. 3. Δείξτε αφοσίωση στις παραγωγικές γραμμές σας - Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό σας είναι εξοικειωμένο στον κατάλληλο χειρισμό των αλλεργιογόνων και ότι διαθέτετε τους κατάλληλους μηχανικούς να αξιολογούν τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και να δίνουν λύσεις για την κατασκευή ή την αναδιαμόρφωση της υπάρχουσας χωρίς-γλουτένη παραγωγικής γραμμής.

4. Διαχείριση χρονοδιαγραμμάτων παραγωγής - Μπορείτε να προγραμματίσετε την παραγωγή αρτοποιημάτων χωρίς-γλουτένη πριν τις άλλες παραγωγές σας.

  1. 5. Εφαρμόστε κατάλληλες τεχνικές καθαρισμού – Η σχολαστική απολύμανση του υπάρχοντος εξοπλισμού θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της διασταυρούμενης μόλυνσης (π.χ. μη χρησιμοποιείτε ποτέ τα ίδια μαχαίρια, τις ίδιες σπάτουλες και άλλα είδη εξοπλισμού σε προϊόντα χωρίς γλουτένη με εκείνα που χρησιμοποιείτε σε προϊόντα με γλουτένη).
  1. 6. Κάντε δοκιμές για την παρουσία αλλεργιογόνων - Η ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) είναι μία διαδεδομένη και αποτελεσματική μορφή αναλυτικής βιοχημικής δοκιμής για τον έλεγχο των αλλεργιογόνων, όπως η γλουτένη.

7. Προσαρμόστε τις μεθόδους επεξεργασίας και διανομής σας στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των χωρίς-γλουτένη προϊόντων σας - Τα χωρίς γλουτένη προϊόντα ενδέχεται να απαιτούν διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας από τις παραδοσιακές. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συχνά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από ό, τι τα παραδοσιακά αρτοποιήματα.

Πηγή: thebakerynetwork.com